5 tech-trends die Gartner voorspelt

Home » 5 tech-trends die Gartner voorspelt

Er zijn al heel wat technische kreten gaande in de wereld van internet en technologie. Biotech, 5G, smart workspace, blockchain of connected homes: van welke technieken kunnen we de komende jaren verwachten dat ze mainstream worden en belangrijk voor bedrijven? En welke trends leveren de technieken? Gartner komt weer met een nieuwe versie van de jaarlijkse Hype Cycle for Emerging Technologies.

Gartner Hype Cycle

Volgens de Gartner Hype Cycle doorlopen nieuwe technologieën, voordat ze volledig mainstream zijn, een route met vijf fases. Dat zijn de volgende:

  • Innovation Trigger: een mogelijke technologische doorbraak zorgt voor de start. Er is veel publiciteit voor het onderwerp, vaak rondom concepten. Vaak bestaan er nog geen bruikbare producten. Commerciële levensvatbaarheid is nog niet bewezen.
  • Peak of Inflated Expectations: de vroege publiciteit levert een aantal succesverhalen op. Vaak zijn er ook veel mislukkingen. Sommige bedrijven gaan nu actie ondernemen, maar veel bedrijven doen er nog niets mee.
  • Trough of Disillusionment: de interesse neemt af, omdat experimenten en implementaties nog niets opleveren. Investeringen gaan alleen door als de producten worden verbeterd tot tevredenheid van early adopters.
  • Slope of Enlightenment: het wordt steeds duidelijker hoe de techniek van voordeel kan zijn voor bedrijven. Er komen tweede- en derdegeneratieproducten op de markt. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met pilots, maar conservatieve bedrijven blijven terughoudend.
  • Plateau of Productivity: we zijn de fase van early adoption duidelijk voorbij: de technologie wordt steeds meer mainstream. De brede toepasbaarheid en relevantie worden steeds duidelijker.

1. Artificial intelligence kan door iedereen gebruikt worden

Gartner verwacht dat we in de komende tien jaar praktisch overal toepassingen van AI gaan zien. Met name de ontwikkelingen in cloud computing, open source en de ‘maker community’ (behalve producten aanbieden, ook de kennis delen die je hebt opgedaan in het maakproces) zorgen ervoor dat we meer AI gaan zien.

2. Digital Ecosystems

We zien een verschuiving van afgesloten technische infrastructuren naar platforms die een digitaal ecosysteem mogelijk maken. Dit zou de basis leggen voor de brug tussen mensen en technologie. Nieuwe technologieën hebben een revolutie in de basis van infrastructuur nodig. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld datavolume, geavanceerde rekenkracht en dus de digitale ecosystemen zodat je ‘alomtegenwoordig’ kunt zijn.

3. Do-It-Yourself biohacking

In het komende decennium verwacht Gartner dat we in het ‘bovenmenselijke’ tijdperk terechtkomen. Dat heeft te maken met ‘biohacking’, een term waarvan de definities uiteenlopen. De NOS noemt het “Van ‘klooien aan je lichaam’ tot het optimaliseren van je leven met biologie, techniek en doe-het-zelfwetenschap.” Een biohacker legt aan de NOS uit dat “biohackers de grenzen van de menselijke capaciteit proberen op te rekken”.

4. Transparantie tussen mensen, bedrijven en dingen

Volgens Gartner zal technologie steeds meer op mensen gericht worden – tot het punt dat transparantie tussen mensen, bedrijven en dingen is bereikt. Hierdoor worden slimmer leven, slimmer werken en slimmere ruimtes uitgebreid en mogelijk gemaakt. Dit heeft te maken met technologieën als de connected home, smart workspace en 4D-printen.

5. Overal aanwezige infrastructuur

Infrastructuur zal niet langer een beperking vormen voor bedrijven. Dit is in een stroomversnelling gekomen door cloud computing. Ga maar na: het is nu al mogelijk om altijd ‘aan’ te staan en bereikbaar te zijn. Van 5G wordt bijvoorbeeld verwacht dat het ’t ‘Plateau of Productivity’ binnen twee tot vijf jaar bereikt.

Nieuwsbrief

ONTVANG ALS EERSTE ONZE BLOGS EN UPDATES RECHTSTREEKS IN UW INBOX

2019-02-14T12:11:50+01:00